Zo pak je het kiezen voor een basisschool aan

Janita heeft het kiezen voor een basisschool voor haar kinderen voor zich uitgeschoven. Maar uiteindelijk moest ze er toch aan geloven, want haar zoon zou toch naar de basisschool moeten. Er moest dus wel een keuze gemaakt worden. Maar hoe maak je die keuze nou goed en weloverwogen? Janita heeft haar aanpak voor je op een rij gezet:

  1. Maak een eisenlijstje: wat vind jij belangrijk?

    Denk eerst na over wat jij belangrijke punten vindt die je graag terugziet in de school. Het werkt vaak handig als je ze voor jezelf onder elkaar zet. Denk bijvoorbeeld na over wat jij vroeger fijn vond aan jouw basisschool. Maak een top drie, zodat je voor jezelf weet waar je écht op wilt letten bij je eerste bezoek. Sommige aspecten kunnen zwaarder wegen dan andere. Misschien vind je het belangrijk dat ze bidden en Bijbellezen. Het kan zijn dat je daarin geen keuze hebt, omdat er geen school in de buurt is die dat aanbiedt terwijl jij wel graag je kind naar een school in de buurt stuurt. Of vind je het belangrijk dat jouw kind al andere kinderen kent, of vind je het soort onderwijs of de sfeer het belangrijkste. Het is goed om van te voren een ‘eisenlijstje’ op te stellen. Op het blog van maandag reageerden twee ouders met een lijstje waarop zij hun keuze baseerden. Goed om te lezen ter inspiratie!

  2. Vraag in je omgeving naar ervaringen van andere ouders

    Om een goed beeld te krijgen van een basisschool is het handig dat je ervaringen van andere ouders van verschillende basisscholen meeneemt. Praat eens met je vrienden, je buren of mensen uit de kerk die kinderen hebben over hun ervaring met hun basisschool. Observeer zelf ook. Misschien een beetje awkward, maar wel effectief: ga eens na schooltijd bij een schoolplein staan. Het is net als met publiek dat zojuist uit de zaal van een theatervoorstelling komt, je kunt direct zien of men zich heeft vermaakt of dat het tegenviel. En wellicht kun je een aantal ouders op het plein aanspreken en vragen naar hun ervaring.

  3. Bezoek de school en stel veel vragen!

    Om goed voorbereid naar het intake gesprek op de basisschool te gaan, kun je naast het maken van je lijstje ook de school alvast van binnen bekijken. Vraag een rondleiding aan of bezoek een open dag. Let vanaf het moment dat je kind drie jaar is op de momenten dat er open dagen zijn van basisscholen bij jou in de buurt of waar je interesse voor hebt. Niet elke basisschool biedt even vaak open dagen of rondleidingen aan. Zorg dat je van tevoren al een lijstje met vragen hebt opgesteld, deze is geïnspireerd op je eisenlijstje van stap 1. En stel alle vragen die je hebt! Het is helemaal niet erg om vragen te stellen en ook niet om een beetje kritisch te zijn. Daar heb je nu nog de ruimte voor, dus neem de tijd.

Misschien gebruik je deze aanpak wel voor meerdere basisscholen om uiteindelijk te kunnen kiezen voor een goede basisschool voor jouw kind. En misschien is het voor jou na één school bezoek al duidelijk.
Neem er de tijd voor, laat het op je inwerken en bid ervoor. En vertrouw erop dat jij als ouder de juiste keuze voor je kind kunt maken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *