Wat je over sexting moet weten
Om te weten hoe je als opvoeder kunt omgaan met sexting is het belangrijk om meer te weten over dit onderwerp. Als je de media volgt dan lijkt sexting soms een enorm probleem waar vele tieners mee in aanraking komen. Gelukkig is dat maar voor een deel waar.
Er is sprake van sexting wanneer iemand van seksueel getinte beelden van zichzelf verzend, ontvangt of deelt. Dat kunnen berichtjes, foto’s of video’s zijn. Met de opkomst van de smartphone en tablet is dit vele gemakkelijker geworden. Toch is sexting niet iets van de ‘smartphone-tijd’. Al eeuwen lang wisselen mensen seksueel getint materiaal met elkaar uit, maar het is enorm toegenomen in de tijd van digitale media. En helaas heeft het ook steeds vaker negatieve gevolgen.
Het hoort erbij?
Het is goed om te beseffen dat sexting een onderdeel is van de ontwikkeling van jongeren. Tijdens hun puberteit gaan zij hun seksualiteit ontdekken onder andere door te experimenteren. Sexting kan één van die experimenten zijn, aldus psychologen Knipschild en Bicanic. Maar er moet dan volgens hen wel altijd sprake zijn van wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid en zelfrespect.
Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) toont aan dat meisjes vaker dan jongens een naaktfoto of een foto in ondergoed naar iemand sturen. Bijna vier procent van de meiden zegt dit wel eens te hebben gedaan. Bij de jongens is dat net anderhalf half procent. Dat zijn niet perse schokkende cijfers. Maar hoewel de jongeren dus best braaf lijken te zijn op dit gebied, is het verstandig om alert te zijn. Het heeft namelijk ook risico’s. Vooral wanneer de ontvanger van de beelden niet discreet is en foto’s door stuurt.
Het onderzoek van de UvA geeft ook een beeld hoe jongeren zelf over sexting denken. De grote meerderheid van de onderzochte jongeren blijken sexting niet normaal te vinden. Foto’s die zij ontvangen worden meestal gewist en vooral niet doorgestuurd.
In de problemen
De cijfers over sexting door jongeren laten niet direct alle alarmbellen rinkelen. Toch zijn er (te)veel verhalen te vinden over jongeren die in de problemen komen doordat seksueel getinte beelden van hen verspreid zijn. Hoewel er nog weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar gevolgen van sexting worden deze in de praktijk wel zichtbaar. Jongeren die slachtoffer worden van de negatieve kant van sexting raken bijvoorbeeld psychisch in de knoop. Deze slachtoffers krijgen stemmings- en angstklachten. Daarnaast kunnen ze slaap- en concentratiestoornissen ontwikkelen omdat ze voortdurend alert zijn op wat online over hen wordt gepost. Doordat ze plekken waar ze herkend kunnen worden uit schaamte vermijden, raken ze steeds verder in een sociaal isolement. Het slachtoffer, degene die op de foto staat, kan rekenen op medelijden en meeleven.
Let op!
Hoewel weinig jongeren actief met sexting bezig zeggen te zijn, blijft het zaak om als ouders en jongeren goed op te letten. In veel gevallen komen er geen vervelende dingen achter het delen van een foto in je ondergoed weg, maar helaas kan het ook enorm fout gaan. Dat bleek wel toen in 2017 een tiener zelfmoord pleegde omdat een foto van hem via Instagram werd verspreid. Natuurlijk loopt niet elke zaak zo af, maar als ouder wil je niets liever dan dat jouw kinderen niet in de problemen komen door hun online deelgedrag. Vrijdag geven we je tips voor je opvoeding om op een goede manier om te kunnen gaan met sexting.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!