Voorlezen: krachtvoer voor kinderen!

Afgelopen week zijn we thuis voor de zoveelste keer begonnen met het voorlezen van Pluk van de Petteflet, een verhaal van Annie M.G. Smidt. Deze keer aan onze dochter van zeven jaar. Ja, ze kan het boek ook zelf lezen, want ze zit inmiddels in groep 4. Maar toch vraagt ze iedere avond of wij haar willen voorlezen. En dat s mooi! Want voorlezen is hartstikke goed voor kinderen!

Dat blijkt uit onderzoek van De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Voorlezen heeft een positief effect op verschillende gebieden van de ontwikkeling van een kind. Niet alleen het niveau van begrijpend-leesvaardigheid van de deze jongeren is hoger dan bij jongeren die niet werden voorgelezen. Ook op andere gebieden blijkt voorlezen ‘gezond’ te zijn.

Voorlezen is een investering van de ouder in het kind. Ik merk het bij mijn eigen kids dat ze het waarderen wanneer Anita of ik tijd voor hen maakt. Het is leuk en gezellig om samen knus bij elkaar (op schoot, of op de bank of bed) te zitten. De fysieke en socio-emotionele band tussen ouder en kind wordt door het voorlezen versterkt.

Andere gezonde effecten van voorlezen zijn de ontwikkeling van de woordenschat en de groei van de kennis van de wereld. Door prentenboeken en voorleesverhalen leren kinderen veel nieuwe woorden. En dankzij de context van het verhaal en de plaatjes in een boek leren kinderen de betekenis van die woorden.

Voorlezen stimuleert de cognitieve ontwikkeling en mondelinge taalvaardigheid. Veel verhalen stimuleren kinderen om te tellen, bepaalde conclusies te trekken of verbanden te leggen tussen verschillende stappen in het verhaal. Dit helpt kinderen om hun denkvermogen te ontwikkelen. Kinderen reageren vaak op de verhalen die worden voorgelezen of ’doen mee’ met het verhaal. Er ontstaan gesprekken tussen ouder en kind waardoor kinderen leren praten over hun gevoelens, verwachtingen en beleving. Ouders reageren daar weer op, bijvoorbeeld wanneer zij hun kind niet begrijpen of uitleg geven na een vraag van het kind. Hierdoor ontwikkelen kinderen hun spreekvaardigheid en taalvaardigheid.

Los van alle positieve effecten voor de ontwikkeling van het kind, geeft voorlezen het kind ook het gevoel dat lezen leuk is. Die positieve associatie met lezen zorgt er voor dat kinderen ook op latere leeftijd gaan lezen. En het mooie is dat uit onderzoek blijkt dat kinderen die tussen 10 en 15 jaar regelmatig in hun vrije tijd voor hun plezier lezen, betere schoolresultaten behalen. Een leuke kinderactiviteit kan dus ook op oudere leeftijd grote effecten hebben in .

Het OESO Onderzoek laat zien dat voorlezen krachtvoer is voor ontwikkeling van kinderen. Alle opvoeders doen er daarom goed aan om regelmatig een boek met kinderen te lezen. Hoe vroeger er wordt begonnen met voorlezen en hoe vaker dat gebeurt, hoe sterker de effecten voor het kind. De onderzoekers van OESO schrijven; “parental involvement in a child’s education should start at birth – and never stop”. Dus ouders, leiders in de kinderopvang, opa’s en oma’s en iedereen die met kinderen werkt: begin dus met voorlezen als je kind nog klein is en blijf het doen. Ook als ze zelf al kunnen lezen. Het is een voorrecht én waardevolle investering in jezelf en je kind.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *