Voorlezen, hoe doe jij dat?

Als vader van 2 jonge kinderen zit ik regelmatig met een kind en een voorleesboek op schoot of op de rand van het bed. Wanneer ze op bed gaan nog even een ‘verhaaltje voor het slapen gaan’. Of als het buiten regent of koud is, een spannend verhaal op de bank. Ik merk dat mijn kinderen het erg leuk vinden en zelf ook vaak vragen om voorgelezen te worden.

Het thema van deze week is ‘voorlezen’. Vandaag doen we een klein onderzoekje. We zijn heel benieuwd wat jullie ervaringen zijn met voorlezen. Laat het ons weten door te reageren op de volgende vragen:

 1. Hoe vaak lees jij je kinderen voor?
 2. Tot welke leeftijd lees jij je kind voor?
 3. Wat is de belangrijkste reden dat je je kind (niet) voorleest?
 4. En, naar aanleiding van het blog van vorige week: wie leest er bij jullie thuis voor?

We kijken uit naar jullie reacties!

4 antwoorden
 1. Christa
  Christa zegt:

  Leuk onderwerp ;)! Wij zijn eigenlijk al direct begonnen met voorlezen, kleine simpele boekjes (vaak op rijm). Ik ben zelf opgegroeid met heel veel voorlezen en weet hoe goed het is voor een kleintje. Ik heb geen idee hoelang onze dochter het leuk blijft vinden, maar ik hoop heel lang :). Elke avond voor het slapen gaan is het vaste ‘boekjesmoment’, maar we hebben een boekdnwurmpje van de bovenste plank want ze leest/bladert/kijkt het liefst de hele dag boekjes. Ze is nu 2 en vanaf dat ze zelf boekjes kon vasthouden was ze al gek op boekjes. We lezen allebei voor, maar hebben wel allebei onze eigen lievelingsboekjes die we graag lezen 😆🤗

  Beantwoorden
 2. Denise
  Denise zegt:

  Wij lezen sowieso voor het slapen gaan een verhaaltje en daarbij overdag ook weleens als we gewoon even een “rustmomentje” hebben.
  We zijn echt al van bijna baby af aan begonnen met voorlezen en we blijven dat zeker doen tot zolang ze dat leuk blijft vinden.
  We lezen voor omdat het gewoon even een gezellig momentje samen is,omdat her een deel van haar slaap routine is en goed voor haar woordenschat.
  Bij ons in huis wordt we door beide voorgelezen maar het verhaaltje voor het slapen gaan doet papa meestal. Dat is hun momentje samen 🙂

  Beantwoorden
 3. Anneke
  Anneke zegt:

  Leuke vragen, we lezen heel veel voor (elke dag een paar keer) , omdat het leuk is, omdat kinderboeken zo geweldig zijn, om de fantasie te stimuleren en om bij te dragen aan de taalontwikkeling (om eens een paar dingen te noemen. Ik lees voor in het nederlands, mijn man in het Duits en voor bezoek hebben we ook een heleboel engelstalige boekjes. We proberen dat ook heel bewust zo te scheiden zodat er geen taalverwarring komt. Ik hoop dta we nog heel lang kunnen blijven voorlezen, ik heb zelf veel fijne herinneringen aan voorlezen tot lang nadat ik zelf kon lezen.

  Beantwoorden
 4. Judith Selderhuis
  Judith Selderhuis zegt:

  Wij lezen onze beide dochters van 4 en 8 jaar voor. Soms samen soms apart van elkaar. Nu de oudste zelf kan lezen,leest ze ook graag haar zusje of ons als ouders voor. Lezen heeft een grote rol in ons leven de kinderen hebben dit dus al mee gekregen van jongs af aan.lezen geeft rust en dat is belangrijk voor kinderen.maar ze kuben ook kennis op doen en dat is erg belangrijk.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *