Voorbereid op de komst van de baby

Jouw kind goed voorbereiden op de komst van de baby

De komst van onze dochter Ségolène heeft heel wat impact in ons gezin. Zowel de jongste als de oudere kinderen zijn ontzettend blij, maar moeten tegelijk wennen aan hun nieuwe zusje. ’s Nachts worden ze soms wakker van gehuil. Overdag moeten ze rekening houden met mama die haar voedt of wat rustiger door huis gaan omdat de baby slaapt. In de maanden voorafgaand aan haar geboorte merkten we al dat onze andere kinderen bezig waren met de komst van de baby. De één stelde regelmatig vragen, de ander maakte een kalender met het aantal dagen tot de uitgerekende datum. Ieder kind had wel een voorkeur voor het geslacht van de baby. Voor de een was dat trouwens wel wat belangrijker dan de ander. “Als het geen meisje is ga ik heel hard huilen” zei onze jongste dochter.

Je kind voorbereiden

We hebben geprobeerd om onze kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van onze dochter. Daarbij hebben we rekening gehouden met de leeftijd van onze kinderen. Voor jonge kinderen is een zwangerschap iets abstracts. Zij kunnen vaak nog niet goed begrijpen wat het betekent dat er een baby in mama’s buik groeit. Voor hen is het daarom goed om niet te snel te vertellen dat er een broertje of zusje op komst is. Doe dat bijvoorbeeld wanneer de komst van de baby zichtbaar wordt doordat de buik begint te groeien. Oudere kinderen begrijpen al meer van zwanger-zijn. En soms hebben ze al ervaring met de komst van een broertje of zusje. Hen kun je al eerder vertellen dat er (opnieuw) een baby komt. Je kunt met hen ook nog eens terugblikken op een vorige of hun eigen babytijd aan de hand van foto’s en verhalen.

Je kunt je kind ook helpen zich voor te bereiden op de komst van de baby. Dat kan door met je kind spulletjes voor de babykamer te kopen of nieuwe aankopen te laten zien. Soms kunnen kleine dingen je kind al veel rust geven. Onze jongste dochter gaf het rust om een kalender te maken met het aantal dagen tot aan de uitgerekende datum. Onze jongste zoon vond het prachtig dat hij een nieuwe jongenskamer kreeg op zolder met een groot bed. “ De baby mag dan in mijn kamer!”

De baby is geboren

Pas als de baby geboren is, wordt het voor veel kinderen echt. Het is genieten om je kleine broertje of zusje te aaien en bekijken. Maar de aandacht delen is een ander verhaal. Aan ouders de schone taak om alle kinderen aandacht te geven. En dat is een hele uitdaging in een drukke tijd van luiers verschonen, visite ontvangen en korte en gebroken nachten.

Met name jonge kinderen reageren sterk op de komst van de baby. Sommige kinderen vallen terug in babygedrag. Anderen worden opstandig en vertonen lastig gedrag. Zo had onze jongste zoon opeens weer zijn mond vol met woorden die wij hem niet hebben aangeleerd ;-). Gelukkig gaat het opstandige, lastige of babyachtige gedrag van je kind ook weer over. Na zeven dag begint een kind al flink te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Over het algemeen is een kind na een half jaar gewend aan de baby en heeft iedereen zijn plek in het gezin weer gevonden.

Gelukkig weet je al negen maanden lang dat er een baby komt, waardoor je al veel kunt voorbereiden. Denk in die negen maanden ook na hoe je de andere kinderen aandacht gaat geven in de dagen na de geboorte van je baby. Wij hebben met elkaar afgesproken dat we de eerste weken de visite beperkt houden. Op die manier hebben we tijd en energie om met onze kinderen te wennen aan en genieten van onze baby. We proberen onze andere kinderen ook te betrekken bij de zorg van onze dochter. De jongste twee hebben dankzij hun hulp inmiddels hun mini-kraamhulpdiploma binnen!

Quality time

Om niet alle aandacht naar de pasgeboren baby te laten gaan is het belangrijk quality time met je andere kind(eren) in te bouwen. Klets gezellig een avondje aan de keukentafel met je oudere kinderen terwijl de baby slaapt. Of ga een middag op stap met je kind en drink en eet wat bij een restaurantje in de stad. Mijn ervaring is dat kinderen niet alleen de cola, maar ook de tijd samen heerlijk vinden. Dus neem de tijd en plan bewust deze momenten in. Aandacht is uiteindelijk het belangrijkste wat een kind nodig heeft.

1 antwoord
  1. Trudy
    Trudy zegt:

    Mooi om te lezen hoe andere kinderen voorbereid kunnen worden op de komst van een baby. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat er voor de andere kinderen ruimte en tijd is om extra aandacht te krijgen. Toen ons 7e kind was geboren waren er (zonder dat we dat van te voren wisten) 2 kraamverzorgsters. Was heel erg fijn. De een hield zich met moeder en baby bezig ( waarbij de andere kinderen om beurten mochten assisteren) en de ander deed extra dingen met de rest. Even fietsen met ze, boodschappen doen, een spelletje, koekjes bakken. Extra aandacht kunnen de andere kinderen ook van een oma of opa krijgen. Even een paar uurtjes bij oma spelen kan al even fijn zijn…even in een NIET VERANDERDE situatie zijn.
    Voorbereiden is erg belangrijk en dan ook bedenken welke interventies je zou kunnen toepassen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *