Vier tips voor een gezellige maaltijd

In lijn met wat Stefan Kleintjes schrijft, hebben we nog een paar tips voor je op een rijtje gezet. Zodat je dit weekend een fijne tijd aan tafel hebt!

 1. Eet zonder oordeel
  Natuurlijk mag je iets lekker of vies vinden, maar probeer je kind zo min mogelijk te prijzen om de ‘prestatie’ die hij heeft geleverd als er een hapje in gaat of als het bord leeg is. Praat in plaats daarvan eens over de herkomst van het eten, welke kleur het heeft of hoe het gemaakt wordt. Leuk om hierin ook jezelf uit te dagen om meer te leren over het voedsel dat je eet!
 2. Negeer negatief gedrag aan tafel
  Word niet boos als je kind niet wilt eten, maar probeer ook hierin neutraal te reageren door het te negeren. Dat klinkt heel cru, maar soms heeft je kind het even nodig om zelf te verwerken wat er voor zich ligt. Als je kind ziet dat jullie wel eten en het gezellig hebben, is de kans groter dat hij daaraan mee wilt doen, dan wanneer je boos wordt en straf geeft. Je legt met punt 1 en 2 samen meer de focus op het voedsel, dan op het (positieve of negatieve) gedrag. Zo wordt samen eten leuk!
 3. Betrek je kind bij het eten
  Niet alleen aan tafel kun je je kind van alles leren over eten, ook bij het boodschappen doen en koken valt er veel te leren! Laat je kind als het kan zelf een gerecht of ingrediënt uitzoeken in de winkel en maak het samen klaar. Dat is voor ons nog een beetje te vroeg, maar ik zet Anouk wel eens op het aanrecht, dan is ze er gezellig bij en snoept ze soms een beetje mee 😉
 4. Do not panic!
  Als je kind een keer minder eet is dat niet erg, zelfs twee dagen zonder veel eten is niet zo erg. Drinken moet je kind wel en als je twijfelt bel dan de huisarts. Dwing nooit je kind om iets te eten en bied geen ander eten aan dan wat er op tafel staat, eventueel kun je verschillende groenten koken. Maak wel of niet willen eten niet groter dan het is, het moment van samen zijn en de gezelligheid daaromheen is net zo belangrijk.

We zijn benieuwd hoe dit je helpt naar een gezelligere maaltijd, deel gerust je ervaring hieronder.
En heb je nog een goede tip? Deel die hier dan ook!

Eet smakelijk en gezellig dit weekend!

Hier lees je de blog die aan de tips vooraf ging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *