4 tips om je peuter veilig te laten spelen met water

Vandaag geef ik aan de hand van de onderzoeken een aantal tips hoe je toch bij het water kunt zijn met je peuter en tegelijk de risico’s niet uit het oog verliest. Zwemles met je peuter is volgens onderzoek dus nog niet nodig, maar met water spelen is natuurlijk heerlijk als het (hopelijk straks) warm weer is. Daarbij is het een onderdeel van het risicovol spelen, maar hoe doe je dat zonder dat het levensgevaarlijk wordt?

 1. Touch Supervision

  In een onderzoek stond als aanbeveling dat elke ouder (of een aangestelde verantwoordelijke) zich aan de regel van ‘touch supervision’ zou moeten houden. Dat wil zeggen: blijf altijd op armlengte afstand van je kind wanneer een peuter in of rond het water is. Je hoeft niet de hele tijd je kind vast te houden. Maar mocht er iets fout gaan, dan ben je op deze manier snel genoeg erbij.

 2. Waterplezier zit al in een kleine emmer

  Denk eens kleiner dan een zwembad, meer of zee. Vul bijvoorbeeld gewoon een emmer of een teil met water en laat je kind daar in of mee spelen. Flessen water doen het ook altijd goed. Een kinderhand is gelukkig snel gevuld. Blijf opletten, ook in 10 cm water kan een kind verdrinken.

 3. Geef ze vleugels

  Voor een veiliger gevoel is het natuurlijk verstandig om je kind vleugels (zwembandjes) of een reddingsvest om te doen. Maar ook hierbij moet je blijven opletten. We kregen deze site als tip van een lezer, daarop staat zelfs dat met bandjes soms gevaarlijker kan zijn dan zonder. Zorg dus altijd voor ‘touch supervision’, zodat je altijd direct kunt ingrijpen. Wees aan de andere kant ook niet te krampachtig. Kinderen moeten ook ruimte krijgen om de risico’s te ontdekken, daarmee geef je ze ook figuurlijk vleugels.

 4. Risico’s zelf ontdekken

  Je kunt kinderen naar mate ze ouder worden steeds beter de risico’s uitleggen. Doe dat! In het geval van water is er helaas weinig speling in het zelf ervaren van de risico’s, daarom is het goed om toch echt zelf veel aanwezig te zijn. Leer erop vertrouwen dat jij er snel genoeg bij bent en dat jouw kind het water beter ontdekt, met alle gevaren van dien.

Wil je zeker weten of je je kind veiligheid biedt rondom water? Doe dan deze test op veiligheid.nl. Niet heel betrouwbaar, maar wel leuk en zie het als een handige checklist 😉

Welke tip ga jij gebruiken?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *