Zo ga je dit weekend veilig online

Yes het is bijna weekend en dus tijd voor de weekendtip. In mijn zoektocht naar de manier waarop ik mijn kids een goede schermopvoeding moet geven kwam ik een aantal tips tegen die mij erg aanspraken. En omdat jullie er vast ook iets mee kunnen zet ik er een paar op een rijtje.

Omdat ik zelf niet ben opgegroeid in en tijd waarin media altijd en overal beschikbaar is, vind ik het soms lastig om voor mijn kind regels hierover te bepalen en te ontdekken wat wel en niet goed is. Laat je niet teveel afschrikken door de gevaren die er zijn. Kinderen groeien op in een tijd waarin online media niet meer weg te denken is en krijgen er vroeg of laat mee te maken. Online media kun je goed gebruiken om leuke en creatieve dingen met je kind te doen. Een filmpje kijken of een spelletje doen is voor veel kinderen vooral erg leuk en leerzaam.

Door samen iets online te doen, regelmatig mee te kijken en met je kind te praten over wat hij op een scherm ziet, leert je kind om open te zijn over zijn mediagebruik. En wordt het gewoon voor je kind om jou hierover te vertellen. Dit zorgt voor meer plezier én veiligheid. Ik merk het bij mijn eigen kids dat zij zelf de tv soms op een andere zender zetten of dat bij een ongeschikt programma, filmpje of spel de één tegen de ander zegt “dat mogen we niet kijken”.

Zoals ik woensdag al schreef zijn filters en parental controls hele handige hulpmiddelen om je kind extra veiligheid te bieden wanneer hij tv kijkt of op de tablet bezig is. Kijk eens in de winkel of online welk filter bij jouw gezin past. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van Filternet (een programma van de EO) en een pakket van Norton. Beide bevallen ons prima en worden ook nog eens actueel gehouden zodat je altijd up to date veilig bent. Maak met je kind ook goede afspraken wanneer ze jou moeten roepen wanneer ze iets raars of geks zien online.

Apps, filmpjes en spelletjes worden veel getest door experts. Je kunt veel van hun ervaringen en adviezen online lezen. Je kunt ook andere ouders vragen welke apps, spellen en filmpjes zij gebruiken voor hun kids. In de app store kun je ook reviews en beoordelingen lezen van apps zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw kind. Wanneer je media hebt gevonden die passen bij de belangstelling en het ontwikkelniveau van jouw kind, bied dan regelmatig hetzelfde filmpje of spelletje aan. Hiervan leren jonge kinderen steeds weer nieuwe dingen.

Tot slot: voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat zij niet alleen achter een scherm bezig zijn, maar ook lekker buiten spelen. Ga daarom ook met je kinderen zandkastelen bouwen in de zandbak, koekjes bakken en knutselen. En als je juist even behoefte hebt aan rust: laat ze met vriendjes of vriendinnen voetballen en huttenbouwen in het bos, dan leren ze ook meteen met anderen te delen en te spelen.

Welke apps, spelletjes of filmpjes zijn bij jou in huis favoriet? Deel jouw tip met andere ouders door hieronder te reageren.
Veilig weekend gewenst! 🙂

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *