Vader = moeder

Vaders zijn steeds meer betrokken bij de opvoeding van hun kinderen en niet langer alleen maar de kostwinner en ‘de man die zondags het vlees snijdt’. In januari en maart schreven we over de veranderende rol van vaders en het effect daarvan op kinderen. Soms zie je van de vaders die echt alles lijken te kunnen en de allerbeste vader voor hun kinderen zijn. Er is zelfs al een (trouwens superleuk) programma op tv: Mijn vader is de beste!

De groeiende aandacht voor en betrokkenheid van vaders bij de opvoeding, maakt sommige mensen wel wat weemoedig. Je hoort jonge of aanstaande ouders zeggen: “Had ik vroeger ook maar zo’n vader gehad” of “ik ga het echt anders doen dan mijn vader deed”. Ouders denken vandaag de dag meer na over de betrokkenheid van beide ouders bij de opvoeding. En zorg en opvoedtaken worden door vaders en moeders meer gedeeld.

De toenemende betrokkenheid van vaders gaat hand in hand met de discussie over de gelijkheid van mannen en vrouwen. Vrouwen zouden onder andere dezelfde rechten, positie en beloning moeten krijgen als mannen. Andersom zou deze gelijkheid betekenen dat mannen dezelfde verantwoordelijkheid als vrouwen moeten dragen. Daarmee dringt de vraag zich op wat dat betekent voor de opvoeding.

Wat vind jij: moeten vaders evenveel opvoeden als moeders?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *