Twee dikke duimen en een paar top tips!

Zo, dat was me wel het interview woensdag. Super interessant om eens te weten hoe een logopediste aankijkt tegen speengebruik en duimzuigen. Het heeft mij wel wat bewuster gemaakt van wanneer ik Anouk (15 mnd) de speen geef en dat is nog best wel vaak! Oeps.  

Mocht jij na woensdag, net als ik, dus ook geïnspireerd zijn om af te gaan bouwen met spenen of duimen van je kind, dan zijn hier een paar goeie tips van Janita:

Speentips

  1. Lees samen met je kind het boek ‘Stoppen met Foppen, binnen 15 dagen zonder speen’ van Vivienne van Eijkelenborg. Dit werkt het beste vanaf drie jaar. Als je het (luister)boek koopt kun je er een kalender en stickers bij krijgen. Maar je kunt hem ook online vinden.  
  2. Als je merkt dat het afleren van spenen leidt tot duimen, dan kun je het beter een paar weken later nog eens proberen. Kijk naar een geschikte tijd, als de tandjes bijvoorbeeld doorkomen zou ik het niet doen!  
  3. Het verschilt ook per leeftijd wanneer en hoe je het gaat afleren, kinderen na drie jaar begrijpen het al beter. Bij hen kun je bijvoorbeeld zeggen “spenen hoort bij baby’s, je bent nu oud genoeg, dus de speen gooien we in de prullenbak”. Ik hoorde eens iemand die de speen aan een ballon deed, de lucht in: “doei, speen!”. Dat is ook een leuke manier om afscheid ervan te nemen.  
  4. Het spenen kun je bijvoorbeeld afbouwen door de speen uit de mond te halen als je kind in slaap is gevallen. Sluit vervolgens voorzichtig de mond van het kind.
  5. Je kunt je kind een (nieuwe) knuffel geven met een speen eraan. Laat na een tijdje de speen weg, de knuffel blijft dan over.
  6. Mocht je toch een speen willen gebruiken, weet dan dat je ook een orthodontische speen kunt kiezen. Dit staat altijd op de verpakking aangegeven. Met deze speen kun je de tong beter op zijn natuurlijke plaats houden en drukt de tong minder naar beneden.

Duimtips

  1. Je kunt met behulp van een boek bespreken waarom het beter zou zijn om te stoppen met duimen, voorbeeld: ‘Het dekselse geduim van Demi’ van Barbara Bechtold-Dingemans.
  2. Beloon het niet-duimzuigen door bijvoorbeeld het plakken van stickers op een kaart. Spreek met je kind af dat het een sticker krijgt als het niet duimt en na zoveel stickers/weken een beloning (cadeautje) krijgt. Net als bij Lisa. 😉 Het niet-duimzuigen belonen heeft meer effect dan duimzuigen bestraffen.
  3. Het gebruik van Byte-X of Raylex kan ook helpen om het duimen af te leren. Dit is een bitter en vies goedje wat je op de duim kunt smeren. Raylex heeft een ook gratis app die je hierbij kan helpen.
  4. Lukt het niet? Maak er geen strijd van en probeer het op een later moment opnieuw.

Mocht je er toch niet gerust op zijn of wil je persoonlijke adviezen en tips dan kun je altijd eens langsgaan bij een logopedist. Een logopedist kan je helpen om te stoppen met spenen of duimen. Een kind neem vaak tips omtrent het stoppen eerder aan van een vreemd in combinatie met hulp van de ouders. Daarnaast kan de logopedist met een speciale therapie ervoor zorgen dat de spieren in en rond de mond weer sterker worden, zodat bijvoorbeeld open mondgedrag kan verminderen. Verder kan de logopedist met deze therapie het juiste slikken aanleren en het slissen aanpakken. Op deze manier is de kans groot dat de tanden weer recht(er) kunnen gaan staan en heb je later minder kans op een beugel. Wil je een logopedist bezoeken vraag dan gerust naar Janita, zij werkt bij ‘Praktijk voor logopedie midden-Groningen’. Ook in het contactformulier of hieronder kun je een vraag voor haar kwijt, wij spelen hem naar haar door!

Wil je het interview nog eens lezen, dat kan hier.
Fijn paasweekend!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *