Top 3 voor een goed afscheid

Gelukkig weet ik nu dat het niet erg is om afscheid te nemen, ook al is het hartverscheurend, want tussen mijn dochter en mij zit het wel goed. Ze heeft een veilige gehechtheid. Het stelt me gerust en daardoor hoef ik me niet langer schuldig te voelen als ik haar achterlaat, want ik weet dat wanneer ik terug kom het weer goed is. En zelfs een paar minuten na mijn vertrek zal het weer goed gaan met haar.

En toch wil ik er wel alles aan doen om het leed dat afscheid nemen heet te verzachten. Je kunt op veel verschillende manieren vertrekken. Ik merk dat ik het het fijn vind om daar wel de tijd voor te nemen. Zelf heb ik altijd best wel een beetje moeite gehad van die grote momenten zoals het einde van het (school)jaar. Maar ook kleiner: aan het eind van een fijn weekend bij mijn ouders. Nu nog steeds merk ik het wel.. Helemaal in deze tijd van het jaar!

Fijn afscheid nemen doe je zo

Toen ik verschillende blogs over afscheid nemen las, heb ik er een paar tips eruit gepikt die ik ga toepassen om mijn eigen afscheid met mijn dochter. Ik hoop dat zij op die manier ook leert goed om te gaan met afscheid nemen, ook op speciale momenten. Ik zet de beste drie voor je op een rij:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

’s Ochtends bij het aankleden zou je al kunnen vertellen wat je kind die dag gaat doen. Zo kan je kind zich er al op voorbereiden en ook direct vertellen dat je na het werk je kind weer komt ophalen en dat jullie dan gaan eten. Om even een voorbeeldje te noemen. Zo kan je kind zich er op instellen en wellicht verheugen op het einde van de dag. Je kunt ook vast samen bij het ontbijt bidden voor de dag en wat er staat te gebeuren.

2. Neem de tijd om te acclimatiseren

Wij kregen zelfs van de leidsters op de opvang de tip om nog even tien minuten te blijven zitten en een boekje te lezen met Anouk. Ik moest er wel even aan wennen dat ik dan zo lang met mijn kind op schoot zit; zit ik niet teveel in de weg? Maar ik merk zelf ook dat het fijn is om even tot rust te komen en niet in alle haast te vertrekken. Acclimatiseren is een belangrijk onderdeel van afscheid nemen.

3. Houd het afscheid kort en wees consequent

Zodra je hebt besloten te gaan, gá dan ook en blijf het liefst weg (totdat je gaat ophalen natuurlijk ;). Het is goed om het te benoemen wanneer je gaat: “Oké, ik ga nu naar mijn werk, veel plezier vandaag!”. Geef een kus en geef je kind eventueel aan de leidster. Zwaai, zeg “Doei!” en zwaai bij de deur nog een keer en eventueel buiten nog eens. Het geeft je kind een veilig en vertrouwd gevoel als je daarvan een gewoonte kunt maken.

 

Dat was mijn top drie, maar wil je meer weten, lees dat deze blog van ouder van nature. Ik vond hem zelf heel goed (en uitgebreid). Echt een aanrader!

 

Verder heb ik deze blogs geraadpleegd:

Famme helpt

Mariëtte Dietz Coaching

Leuker en gemakkelijker opvoeden

J/M Ouders

 

 

1 antwoord
  1. Ouders van Nature
    Ouders van Nature zegt:

    Wat leuk dat je mijn website als bron noemt, Lisa! Heel schrijnend al die kindjes die grote moeite hebben met afscheid nemen en die te weinig ruimte krijgen voor dit verdriet. Hoe meer we erover bloggen en praten, hoe groter de bewustwording!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *