Tips voor goede beïnvloeding van je kind

In de blog van woensdag concludeerde ik al dat jij en je kinderen niet ontkomen aan invloeden van anderen. Je kunt je kind wel helpen om niet te veel beïnvloed te worden. Leer hen goede normen aan een versterk de vorming van hun eigen mening. Je kunt de beïnvloeding van je kinderen ook een handje helpen. Vandaag krijg je daar een aantal tips voor.

Cirkels van beïnvloeding

Om jezelf bewust te worden van de verschillende mensen die je kind beïnvloeden kun je de volgende oefening maken.

Maak een kleine cirkel en teken daarom heen 3 steeds grotere cirkels. Zet in de binnenste cirkel de naam van je kind(eren). Zet in de volgende cirkel de namen van de mensen die veel invloed hebben op je kind. Dat kunnen trouwens ook media zijn, bijvoorbeeld tv programma’s. In de volgende cirkel zet je de namen van de mensen die redelijk invloed hebben op je kind. De buitenste cirkel is bestemd voor de mensen die wel een rol hebben in het leven van je kind, maar geen belangrijke en met weinig invloed.

Bekijk de verschillende cirkels en ontdek hoeveel mensen er invloed hebben op jouw kind. Bedenk eens welke invloed je liever wat kleiner of juist groter zou willen hebben. Hoe zou je dat kunnen realiseren? Deze twee tips kunnen je daarbij helpen. Veel succes!

Tips om negatieve beïnvloeding van je kind te beperken

Woensdag schreef ik al dat het belangrijk is om je kinderen goede normen te leren. Wanneer je dat doet is het belangrijk dat je je kind uitlegt hoe jij over bepaalde zaken denkt. Leg uit waarom dat denkt en hoe jij je keuzes maakt. Voor ons is de Bijbel en ons geloof daarin bijvoorbeeld erg belangrijk. Dat geeft ons richting en helpt ons keuzes te maken. Dat leggen we ook aan onze kinderen uit. Naast uitleggen is duidelijk je normen en daarbij behorende grenzen te hanteren. Dat geeft jouw kind duidelijkheid over de normen en maakt hem minder vatbaar voor de invloed van anderen.

Tips voor meer positieve beïnvloeding van je kind

In je omgeving zijn ongetwijfeld mensen te vinden die een positieve invloed hebben op je kinderen. Zoek deze mensen bewust op door met hen af te spreken. Je kunt ook jouw kinderen bij hen laten spelen, of deze mensen op je kind laten passen. Investeer hierin zodat kinderen waardevolle vriendschappen met deze mensen kunnen opbouwen. De mensen met wie je op één lijn zit, delen vaak dezelfde normen en waarden als jij. Wanneer je als gezin met deze mensen optrekt zien jouw kinderen deze normen en waarden niet alleen thuis, maar ook bij anderen in de praktijk.  Je kunt natuurlijk ook hulpmiddelen gebruiken om positieve invloed op je kind hebben. Bijvoorbeeld door goed te kijken welke films, muziek en  boeken je voor hen koopt. Of naar welke evenementen je heen mee naar toe neemt.

 

 

 

 

1 antwoord
 1. Marion
  Marion zegt:

  Toffe post en wat een handige en fijne tips !
  Zelf heb ik misschien wel een leuke voor jullie; ik check tegenwoordig elke woensdagmiddag online folders (bijvoorbeeld op:https://www.kupino.nl/folders/lidl)
  met mijn kind om daarna iets lekkers,gezonds en duurzaams te maken 🙂
  Zo geeef je op tal van manieren het goede voorbeeld !

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *