Spreek je kinds liefdestaal met een cadeau

Vandaag zet ik een paar dingen voor je op een rij, omdat lijstjes soms gewoon heel fijn zijn. Hihi! Alles uiteraard rondom cadeautjes geven als taal van de liefde (zie ook de blog die ik er woensdag over schreef).

Waarom is de taal van liefde spreken belangrijk?

Allereerst is het goed om te weten waarom het belangrijk is dat je de taal van de liefde spreekt met je kind. Als je de talen goed leert spreken en je de liefdestank gevuld houdt, dan zal het, volgens Chapman en Campbell, je kind helpen om:

 • zich geliefd te voelen;
 • beter te reageren op ouderlijke begeleiding;
 • en gevoeliger te zijn naar de behoeften van andere mensen.

Het is belangrijk dat je alle talen van de liefde blijft spreken. Ook al weet je dat de eerste liefdestaal cadeaus geven is, moet je dus ook positieve woorden blijven zeggen. Of knuffelen. Of tijd en aandacht hebben of dingen doen voor je kind.

Hoe kom ik er achter welke eerste liefdestaal jouw kind heeft?

Chapman en Campbell geven aan dat het veel tijd kost om er achter te komen wat de eerste liefdestaal van je kind is. Ze waarschuwen er ook voor dat je je kind er niet op vast moet pinnen, als jij denkt de eerste taal te hebben gevonden. De eerste liefdestaal kan nog veranderen naar mate je kind ouder wordt. Hieronder staan vijf stappen die Chapman en Campbell noemen om er achter te komen welke taal het snelst de liefdestank vult:

 1. Observeer hoe uw kind zijn liefde naar u uit;
 2. Observeer hoe uw kind zijn liefde naar anderen uit;
 3. Luister naar wat het kind het vaakst vraagt;
 4. Kijk waar uw kind het vaakst over klaagt;
 5. Laat uw kind kiezen tussen twee opties.

Met het laatste punt wordt bedoeld dat je telkens twee van de vijf liefdestalen oppert. Je kunt je kind bijvoorbeeld laten kiezen tussen samen gaan vissen (tijd en aandacht) of nieuwe voetbalschoenen uitzoeken (cadeaus).

Hoe kan ik cadeaus geven vanuit oprechte liefde?

Als je cadeaus wilt geven aan je kind die écht zeggen “ik houd van jou”, dan moet je dat doen zonder bijbedoelingen. Dit is wat deze week vooral bij mij is blijven plakken. Zo snel geef ik een cadeau onder een andere vlag. Als iemand iets heel goed heeft gedaan of als ik iemand iets verschuldigd ben. Ik zeg maar heel weinig gewoon “hier is een cadeautje, om te laten zien dat ik van je hou!”.

Hieronder een paar tips van Chapman, Campbell en mij, om je te helpen de liefdestaal van cadeaus geven goed te spreken.

Zo zeg je “ik houd van jou” met cadeaus:
 1. Ga samen cadeaus uitkiezen
  Vooral als je kind ouder is zijn eigen mening heeft, is het leuk om hem zelf iets te laten kiezen. Behalve als het gaat om verjaardagen en sinterklaas.
 2. Besteed tijd aan het inpakken
  Hoe het cadeau er uit ziet is al de helft van de pret! Het laat zien dat je er bewust mee bezig geweest bent om iets voor je kind uit te zoeken.
 3. Geef nuttige dingen als cadeau
  van schoolspullen tot wanten ook nuttige dingen kun je geven “vanuit een liefdevol hart om in de echte behoeften van onze kinderen te voorzien.”.
 4. Maak een feestje van!
  Het moment dat je het cadeautje geeft is heel belangrijk voor een kind waarvan zijn eerste liefdestaal cadeautjes krijgen is. Neem er dus ook de tijd voor, zorg dat iedereen
  er bij is die erbij moet zijn of zorg ervoor dat jullie met z’n tweeën samen zijn. Pak uit (haha, woordgrap)!
 5. Wees creatief
  Een cadeau hoeft niet altijd veel te kosten. Je kunt ook iets waardevols vinden onderweg, in de natuur. Een mooie bloem bijvoorbeeld of een steen (vooral leuk als je in het buitenland bent geweest).
  Je kunt ook zelf cadeautjes maken. Zo heb ik van Anneke over genomen dat we voor onze dochters verjaardag zelf een cadeautje maken! Douwe bouwde vorig jaar een stoeltje voor haar en ik maakte afgelopen week dit jurkje voor Anouks pop (nog niet vertellen, ze is pas in december jarig ;). Zelf cadeaus maken of bedenken stimuleert onze creativiteit. Daar zit pas echt lief en leed in!

Wil je meer weten over de talen van van de liefde voor kinderen schaf dan dit boek aan. Of zet ‘m op je Sinterklaaslijstje. Leuk cadeautje voor jezelf, haha!

Laat ons hieronder weten of je wat kunt met deze tips (of niet). En als je zelf nog tips hebt om deze blog te verbeteren of aan te vullen, kan je dat ook hieronder plaatsen. Vinden we leuk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *