Dat heb je mooi gemaakt!

“Wow, dat heb jij erg mooi gemaakt!”. Het is een uitspraak die geregeld uit mijn eigen mond komt.  Gericht aan mijn dochter die met een prachtige kijkdoos uit school komt. Of aan mijn kleuter die met een vol geverfde wc-rol in alle kleuren van de regenboog (één van zijn hobby’s 😉 ) van de keukentafel naar mij toe komt. En ik denk dat ik niet de enige ouder ben die zijn kind regelmatig een compliment geeft.

Naar het complimenteren van kinderen door ouders is al heel wat onderzoek gedaan. In 1963 schreef Richard Farson al over dit onderwerp en recenter deed Eddie Brummelman onderzoek naar dit onderwerp. Het blijkt dat het bevorderen van de zelfwaardering van het kind de belangrijkste motivatie is van ouders om een kind te complimenteren. Dat wil zeggen er voor zorgen dat het kind een goed gevoel over zichzelf krijgt. Meer dan tachtig procent van de ouders denkt dat kinderen complimenten nodig hebben om tevreden te zijn met zichzelf..  

Maar wat is nu de beste manier om een compliment te geven aan je kinderen? En welke invloed heeft een compliment op hen? Onderzoek toont aan dat de manier waarop je jouw kinderen complimenteert hun zelfbeeld en gedrag beïnvloedt. Zo kan een overdreven compliment, bijvoorbeeld ‘super goed gedaan!’, er juist toe leiden dat kinderen uitdagingen uit de weg gaan. Als je kinderen horen dat ze ‘ongelooflijk’ goed hebben gepresteerd, denken ze dat ze ook in de toekomst ‘ongelooflijk’ goed moeten presteren en zichzelf constant moeten bewijzen. Het gevolg kan zijn dat deze kinderen angst krijgen om te falen en daardoor lager presteren op school.  

Complimenten zijn voor elk kind (en trouwens ook voor volwassenen) belangrijk. Het is daarom goed je kinderen (en je partner) te blijven complimenteren. Tegelijk is het goed om na te denken hoe je een compliment geeft.

Tegelijk is het goed om na te denken hoe je een compliment geeft. De onderzoekers concludeerden dat je vooral oprecht en betrokken een compliment moet geven. Dus niet van achter je krant (of telefoon) even wat mompelen, maar met echte en volle aandacht. Daarmee laat je je kind merken dat je hem echt  ziet. Dat betekent trouwens niet dat je je compliment op moet blazen. Geef een compliment dat geloofwaardig is. Daardoor schep je realistische verwachtingen voor je kind.

Het blijkt dat de manier waarop ik mijn kinderen complimenteer hun zelfbeeld en gedrag beïnvloedt.

Ik vind het prachtig als ik hoor dat mijn kind ‘goed’ of ‘knap’ is. Als ik mijn kind een compliment geef zeg ik dat echter niet. In plaats van ‘jij bent goed’ zeg ik ‘dat heb je mooi gemaakt’. Ik geef een compliment voor het gedrag van mijn kind in plaats van voor de persoon. Dat is belangrijk. Kinderen leren daardoor dat het ‘succes’ hun verdienste is. En dat het niet staat of valt met wie ze zijn, maar dat zij door hun gedrag het resultaat kunnen beïnvloeden.  

Tot slot, complimenten geven is best eenzijdig: jij richt je naar het kind. Natuurlijk krijg je vaak een prachtige reactie omdat je kind begint te stralen, lachen of verlegen wordt. Maar het is ook heel leuk en goed om met je kind te bespreken hoe het tot de prestatie is gekomen. Je kind leert daardoor dat hij kan groeien en ontwikkelen door zich in te zetten en te oefenen. En dat geeft hem of haar weer meer motivatie om nog meer jassen op te hangen, tekeningen, gekleurde wc-rollen en kijkdozen te maken en speelgoed op te ruimen. Daardoor word jij weer extra gemotiveerd om complimenten uit te delen!

 

Bron: Brummelman, E. (2014). Zoete woorden met een bittere nasmaak.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *