Ga met elkaar in zee!

Onze huisfotografe Anneke Jagau reageerde heel toepasselijk op de Qmonday. Ze noemde de populaire, van origine Afrikaanse uitspraak “it takes a village to raise a child“. Anneke woont zelf in Zuid-Afrika, daar is dit een vaak gebruikt motto. Een kind heeft de beste kans om een gezonde volwassene te worden als de hele gemeenschap (samen-leving) een actieve rol speelt bij de opvoeding van het kind.
Dat begint door met elkaar in gesprek gaan over opvoeding. Lekker van je eilandje afstappen dus en met elkaar in zee gaan! (haha, woordgrap!)

De tip voor dit weekend is daarom:

Spreek met een andere vader of moeder over wat je belangrijk vindt in je opvoeding.

Het is niet alleen leuk om van elkaar te horen, het helpt om elkaar te begrijpen én er voor elkaar te zijn. Als jij weet wat de ander belangrijk vindt dan kun je daar eerder alert op zijn en helpen wanneer dat nodig is. Je helpt elkaar dus, door een simpel gesprek. Dat kan trouwens ook gewoon hier, online. De digitale gemeenschap. Deel hieronder wat jij belangrijk vindt in jouw opvoeding en help hiermee een ander!

Om af te trappen: Ik vind het zelf onder andere belangrijk om – hoe raad je het? – goed, open en eerlijk te communiceren. Zowel met Douwe als met Anouk. Niet dat het me altijd lukt, maar ik vind het wel belangrijk. En jij?

 

 

3 antwoorden
 1. Liesbeth
  Liesbeth zegt:

  Goed communiceren is zeker belangrijk. Juist wanneer er een conflict dreigt te ontstaan over iets. Ik probeer zulke conflicten voor te zijn door direct te benoemen dat we nu een discussie hebben en dat ik echt graag iedereen zijn mening wil weten. Ik zorg dan dat ik iedereen aan het woord laat en deel dan mijn eigen gedachten. Ik merk dat dit zo goed werkt. Ik neem zelf hierdoor de tijd om me echt te verdiepen in de gedachtegang van mijn kind. Mijn kinderen voelen zich hierdoor gehoord en serieus genomen. Door ook mijn eigen gedachtegang te delen laat ik ook zien wat ik belangrijk vind en hoe ik mijn keuzes maak. Ik laat ook zien dat, als ik het echt terecht vindt, ik ook kan veranderen in mijn idee. Ik hak de knopen door maar wil ook een redelijke opvoeder zijn.

  Beantwoorden
 2. Christa
  Christa zegt:

  Die eerlijke en open communicatie vind ik zo belangrijk! De tijd dat je als ouder het altijd bij het rechte eind hebt is geweest (als dat ooit zo is geweest overigens). Ik vind kwetsbaarheid ook een hele belangrijke. Wij stellen als ouders de regels op, maar er moet altijd ruimte zijn om erover in gesprek te gaan met de kids, om toe te geven dat iets toch niet zo goed werkte of dat ik er zelf naast zat. Sorry zeggen, je hoofd buigen en de minste willen zijn vind ik als ouder een van de belangrijkste dingen die je je kind kunt leren door zelf het goede voorbeeld te geven. Oh en er zijn nog zoveel andere dingen die ik belangrijk vind waar ik wat over zou kunnen typen 😆, maar die komen vast wel een andere keer aan bod haha!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *