Kind zoekt betrokken vader

Al eerder vertelde ik dat ik als vader een aardig uitgebreid arsenaal van opvoedskills heb. Koken, poepluiers verschonen, met de kids naar zwemles, huiswerkbegeleiding en zieke kinderen verzorgen: ik kan het én doe het. En ik ben zeker niet de enige. Opvoeden is in steeds meer gezinnen een zaak van vader en moeder samen. Er wordt af en toe zelfs gesproken van een ‘vader revolutie’. Vaders zijn steeds meer betrokken bij de opvoeding van hun kinderen. Deze vaders doen niet af en toe een spelletje met hun kind, maar proberen tijd en energie te investeren in hun kind op verschillende gebieden.

“Kinderen krijgen steeds meer te maken met de vrouwelijke aanpak.”

Voor kinderen is de vader revolutie goed nieuws. Kinderen zijn het beste af als ze zowel mannelijke als vrouwelijke opvoedingsstijlen meemaken. Waar moeder vooral een beschermende rol heeft, bieden vaders hun kind veiligheid, maar stimuleren ze tegelijk om grenzen te verleggen. Denk maar aan de schommel die steeds hoger gaat wanneer vader aanmoedigt en duwt, terwijl moeder voorzichtiger doet zodat haar kind niet valt of bang wordt. Het effect van vaders stimulansen is dat het helpt om sociale angst bij het kind te voorkomen. Onderzoekers zeggen wel: “Bange vaders maken bange kinderen. Of de moeder angstig is, heeft minder invloed. Zij vervult vooral de rol van de beschermende ouder.”

Vader heeft een belangrijke taak voor zijn kinderen, met name voor zijn zonen. Hij laat zien wat mannelijkheid is en hoe een man zich hoort te gedragen. Tegenwoordig komen kinderen steeds minder mannen tegen in het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, op school en bij de opvang. Ze krijgen steeds meer te maken met de vrouwelijke aanpak. Hoewel jongens in de klas wel meer aandacht krijgen dan meisjes, is die aandacht voor tachtig procent negatief: niet stoer of gevaarlijk doen, niet vechten maar conflicten uitpraten, stilzitten, luisteren.

Hoewel vader steeds meer betrokken raakt en met moeder sámen opvoed, is er wel een flink verschil in hoeveel tijd die zij hieraan besteden. Uit onderzoek blijkt dat vaders vijftig tot zestig procent minder tijd besteden aan hun kinderen dan moeders. Dat betekent trouwens niet meteen dat vaders daardoor minder invloed hebben op hun kind. Sterker nog: dat vader minder tijd besteedt aan opvoeding helpt oudere kinderen juist om onafhankelijk te worden en los te komen van hun ouders. Dat is natuurlijk geen excuus om maar minder betrokken te zijn als vader. Want jouw kind heeft jouw betrokkenheid nodig.

“Dat een vader minder tijd besteed aan de opvoeding helpt oudere kinderen juist om onafhankelijk te worden.”

Betrokken vaders kunnen hun zoon helpen zich creatief te uiten, lekker (buiten) te bewegen, op ontdekkingstocht te gaan, stoer te zijn en grenzen te verleggen. En dat heeft effect. Onderzoek laat zien dat zoons van een betrokken vader zich beter aan regels houden, minder impulsief zijn en beter presteren op school. Bovendien: jongens, die worden opgevoed door betrokken vaders, worden volwassenen die meer respect hebben voor vrouwen. Alleen al om die reden zou je als vader betrokken willen zijn bij de opvoeding van je tiener toch

Ook dochters profiteren van een betrokken vader, ook al is hij voor hen geen rolmodel. Dankzij een betrokken vader hebben dochters meer zelfvertrouwen en zijn hun schoolprestaties beter. Daarnaast is vader een voorbeeld voor zijn dochter hoe ze met jongens en mannen om moeten gaan. In de puberteit kan hij, in de fase waarin dochters met hun moeder botsen, een buffer vormen tussen moeder en dochter en voorkomen dat die beiden teveel op elkaars nek zitten.

We kunnen er niet aan voorbijgaan: een betrokken vader is positief voor de ontwikkeling van een kind. Dus vaders: blijf vooral tijd investeren in de opvoeding van je kind. Niet alleen omdat het goed voor hem of haar is, maar ook omdat het er voor zorgt dat jij “de mooiste jaren van je kind” niet mist.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *