Waarop baseer jij jouw keuze voor een school?

Daar gaat-ie dan.. je kind, voor het eerst naar school. Spannend! Even slikken en weer doorgaan. De rest van de dag denk je er nog een paar keer aan, hoe zou het gaan, wat zou hij ervan vinden? Is de juf aardig? Ik hoef er gelukkig nog niet aan te denken. Maar ik heb vriendinnen die al een schoolgaand kind hebben en ik hoor altijd om me heen dat het sneller gaat dan je denkt. Misschien is het waar (ik kan ook niet geloven dat het al bijna twee(!) jaar geleden is dat mijn dochter is geboren – twee jaar is toch vreselijk lang?!). Misschien moet ik me er alvast eens op voorbereiden, maar hoe doe je dat?

Het geeft rust als je een school hebt gekozen

Je moet als ouders om veel dingen denken wanneer het gaat om voorbereiding op de eerste schooldag. Deze week hebben we het over de keuze van een basisschool. Het geeft meestal veel rust wanneer je eenmaal de keus voor een school hebt gemaakt. Maar hoe maak je die keuze? Wat laat je meetellen, wat vind jij belangrijk? Woensdag deelt gastblogger Janita Stoorvogel over de dag dat haar zoontje voor het eerst naar school ging en waarop zij de keuze voor een basisschool baseerde.

Maar hoe deed jij dat eigenlijk?

De Quest van deze week is daarom:

Waarop baseerde jij de keuze van de school van je kind?

Ik wil graag weten wat voor jou doorslaggevend is geweest. Hoe heb je het aangepakt: ben je naar verschillende scholen geweest of heb je vooral naar ervaringsverhalen geluisterd? Heb je een lijstje gemaakt met voors en tegens? Of lag de keuze erg voor de hand?
Elke ouder heeft een andere aanpak hiervoor, daarom is het extra leuk om het van elkaar te horen.

Reageer hieronder, deel jouw ervaring!

1 antwoord
 1. Bram
  Bram zegt:

  Voor ons was het name een sociologische en historische keuze. Qua afstand hadden we keus uit twee scholen (dorpje). Ik geef zelf (gast)les op de openbare school en kende de leerkrachten en de sfeer op school daar dus goed: prima!
  Mijn vrouw en ik zijn zelf naar de Christelijke basisschool gegaan en hebben het daar goed gehad en weten de paden dat te bewandelen (historisch).
  Daarnaast gaan de meeste kinderen uit onze kerk naar deze christelijke basisschool, waardoor onze kinderen dus op zondag en door de week op activiteiten van de kerk met een vaste groep kunnen optrekken (sociologisch).
  De sfeer en leerkrachten kennen we goed: prima.
  De ‘pre’ dat er christelijke onderwijzers lesgeven die vanuit deze identiteit met de kinderen omgaan en de dag ook beginnen met God (inclusief het vieren van de Christelijke feestdagen en een heuse school-kerkdienst) is een dankbare bonus. Maar ook niet christelijke leerkrachten kunnen kinderen meer dan uitstekend onderwijs geven en normen en waarden meegeven.
  Wij waren gaan twijfelen als we keuze gehad hadden uit een dalton school in de buurt. Dit type onderwijs maak ik van dichtbij mee op een andere openbare school waar ik (gast)les geef. Als ik dat onderwijs zelf genoten had, was ik niet zo vaak blijven zitten denk ik ;-). Het samenwerken, plannen en werken van Dalton onderwijs vind ik bijzonder goed.

  Dus als ik een prioriteiten lijstje voor het maken van een keuze zou aandragen, dan zou dat de volgende zijn:

  1. Kwaliteit leerkrachten
  2. Sociologisch
  3. Onderwijs type (bijv dalton)
  4. Grootte van de school (70- 200)
  5. Historisch

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *