Jouw invloed op je kind bepaalt de norm
Het liefst zou ik mijn kinderen heerlijk alleen willen opvoeden, zonder invloed van anderen. Op een onbewoond eiland bijvoorbeeld. Of ergens in een hutje op de hei. De realiteit is echter dat ik regelmatig verrast wordt met een nieuw woord dat één van de kinderen heeft geleerd op straat. Of verhalen hoor over situaties bij andere gezinnen en voorvallen in de speeltuin.
Stress door invloed van anderen
Al de invloeden die mijn kinderen buiten, op school, de sportclub, muziekles of bij anderen thuis mee krijgen hebben effect op hen. Uit onderzoek blijkt, en de praktijk laat dat ook zien, dat we heel graag doen wat anderen doen. Mensen zijn wat dat betreft net schapen: als er één over de dam is volgen er meer. Bij kinderen werkt dat net zo. En dat betekent dat mijn kinderen niet altijd doen wat ik graag wil.
Kinderen kunnen stress krijgen wanneer zij in een situatie terecht komen waarin andere mensen iets anders doen dan de norm die jij hen hebt geleerd. Dat kan zich uiten in boosheid bijvoorbeeld wanneer jouw kind niet mag wat andere kinderen wel mogen. Bij mijn oudere kinderen zie ik dat in het gebruik van hun mobiele telefoon. Onze norm is dat zij die niet mee naar boven mogen wanneer ze op bed gaan. We hebben al heel wat discussies gehad omdat wij “de enige ouders zijn met deze onnozele regel”. En “het bij alle andere kinderen in de klas wel mag”.
De invloed van anderen beperken
Omdat een onbewoond eiland niet realistisch is, wil ik mijn kinderen leren om goed om te gaan met de invloed van anderen. Het is daarom belangrijk dat zij goed leren wat de norm is en daar zelf van overtuigd raken. Het blijkt dat hoe sterker je overtuigd bent van de norm, hoe minder je je door anderen laat beïnvloeden. Wanneer jouw kind er sterk van overtuigd is dat pesten niet goed is, zal je kind minder geneigd zijn om anderen te pesten. Door te investeren in het meer duidelijk maken van normen en een sterke eigen mening vormen, kun je de invloed van anderen op je kind beperken.
Jouw invloed op sterke normen
Het brein van je kind ontwikkelt zich nog volop tot zijn 25e jaar. Voor alle leeftijden geldt dat je brein werkt als een spons. Een kenmerk van een spons is dat wat je er in stopt er ook weer uit komt. Als je een glas melk leeg giet over een spons en hem daarna uitknijpt komt er melk uit. Verander je de stof die je er in stopt, dan verandert ook de uitkomst. Je hersenen nemen alles wat je ziet, hoort en meemaakt op. Al die dingen die je hersenen opnemen komen naar buiten in gedrag.
Om de normen die jij voor je kind wilt stellen goed aan te leren, kun je aan aantal dingen doen:
- Stel herkenbare normen zodat je kind weet wat de norm is, welk gedrag je van hem verwacht en in welke situatie de norm van toepassing is.
- Laat in je eigen gedrag merken wat de normen is. Leef de normen voor. Als je zelf wel met je schoenen aan binnen rondloopt en het je kind verbeidt, is dat geen goed voorbeeld.
- Leg je kind uit waarom een norm geldt zodat hij de norm beter begrijpt .
Wat je aandacht geeft…
Het is een utopie om te denken dat je de invloeden van anderen uit de weg kunt gaan. Je kind zal zeker weten beïnvloed worden door ideeën die niet passen bij jouw idealen. Voorkom dat je daar steeds op focust en alleen maar bezig bent met waarschuwen of afleren. Probeer je energie vooral te geven aan wat jij wilt bereiken met je kind en investeer daar in. Want wat je aandacht geeft dat groeit.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!