Tweetalig opvoeden: yes or no?

Ik woon in Friesland. Dat betekent dat mijn kinderen opgroeien in een buurt en stad waar men twee talen spreekt. En dat is te merken. Niet alleen aan de straatnaam- en plaatsnaam borden zijn in twee talen, maar mijn kinderen beginnen er al mee. Mijn jongste zoon noemt onze over-buurman steevast ‘heit’ (voor de niet-Friezen, dat is Fries voor papa). En de over-buurvrouw is daarom ‘mem’. Af en toe komt hij met andere woorden thuis die niet Nederlands zijn. Hij pikt deze woorden op wanneer hij speelt bij een van zijn klasgenoten of met kinderen in de buurt. Het is grappig om te merken hoe snel mijn kinderen woorden uit een andere taal leren, oppikken en toepassen. Onze dochter van acht jaar noemt mama tegenwoordig alleen nog maar ‘mem’. Op tekeningen, briefjes: overal staat consequent ‘mem’!

Tweetaligheid is goed!

In onze stad wordt tweetaligheid erg gepromoot. Wanneer je een kind aangeeft bij de burgerlijke stand krijg je een tweetalig pakket voor je kind mee naar huis. Als je gaat trouwen kun je een tweetalig trouwboekje krijgen. En op school leren de kinderen Fries in de Friese taalles. Thuis spreken we alleen Nederlands dus een tweetalige opvoeding zit er hier niet direct in. Door alle promotie voor tweetaligheid krijg ik het idee dat een tweetalige opvoeding goed is.

Onderzoek

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar tweetaligheid en de conclusies verschillen behoorlijk. Het ene onderzoek prijst een tweetalige opvoeding aan. Andere onderzoeken stellen dat een tweetalige opvoeding niet alleen maar positief is. Tegenover de conclusie dat tweetaligheid goed is voor het brein, stellen anderen weer dat het een achterstand kan opleveren. Tsja, wat moet ik daar nou mee? Wanneer is mijn kind nou beter af?

Woensdag schrijft gastblogger Anneke over haar ervaring met een tweetalige opvoeding. Vandaag willen we graag van jullie horen en lezen hoe jullie met twee- of meertaligheid omgaan. De quest van deze week is:

Wat vind jij van een tweetalige opvoeding? Zou jij dat doen, waarom wel of niet?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *