Gevaarlijk spelen, mag dat van jou?

Vorige week poste ik dit bericht op mijn Facebook:

“Er was vandaag een jongetje bij de speeltuin die een zakmes van 10 cm bij zich had en dat richtte op een meisje. “Wow!” zei ik geschrokken. Maar het meisje legde me uit dat hij dat vandaag had gekregen, omdat hij jarig was. (Ooooh, dan is het niet erg ) Ik weet niet hoe oud het jongetje was geworden, hij leek mij een jaar of 10. Is dit normaal om te krijgen op die leeftijd?”

Er kwamen veel verschillende reacties, erg interessant om te lezen. Aan de ene kant werd er gezegd dat het écht niet kan: het is veel te gevaarlijk. Aan de andere kant werd er gezegd dat het juist goed is voor de ontwikkeling van een kind. Maar ouders wel moeten begeleiden hoe kinderen hiermee om dienen te gaan.

Wat vind jij, mogen kinderen met zulk risicovol speelgoed spelen?
Reageer hieronder!
2 antwoorden
 1. Niels
  Niels zegt:

  Ik ben van mening dat dit niet kan.

  Je eigen voorbeeld geeft aan dat de jongen overduidelijk niet beseft wat de gevolgen kunnen zijn van zijn ‘domme’ gedrag, door dat mes op dat meisje te richten.

  In mijn werk kom ik dit soort situaties ook tegen. Laatst nog, een jongentje die ruzie kreeg met een aantal andere kinderen, zoals kinderen ruzie kunnen hebben. De jongen had net zijn eerste zakmes gekregen om mee te kunnen spelen (takken snijden, etc.)

  De jongen werd zo boos dat hij naar binnen vloog, zijn zakmes pakte en daarmee over straat liep te zwaaien naar de kinderen. Wilde hij ze neersteken? Ongetwijfeld niet. De andere kinderen belde de politie, waardoor wij met zes voertuigen met spoed uitrukten om dit te voorkomen. Melding zoals die bij ons binnen komt: “Er staat iemand kinderen te bedreigen met een mes. Meerdere 112tjes.”

  Einde van het verhaal: Zorgmelding naar jeugdzorg, mes afgepakt en een volle bak huisarrest van paps en mams.

  Kinderen van 10 jaar? No way. We geven ze niet de verantwoordelijkheid om een auto te besturen, we geven ze niet de verantwoordelijkheid om te mogen stemmen, maar we geven ze wel de verantwoordelijkheid om zelf een mes te dragen?

  Wil je dat je kind risico’s neemt etc. voor de ontwikkeling? Prima, maar dan samen met papa of mama.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *