Ga lekker bankhangen!

Ik ben blij dat mij manier van opvoeden niet meer lijkt op die van Jacob Cats. Toch moet ik bekennen dat samen opvoeden heel mooi klinkt, maar ook in mijn gezin lang niet altijd de praktijk is.

Alleen al dat Anita meer thuis is dan ik, zorgt ervoor dat zij meer tijd steekt in de opvoeding van onze kids. En ik betrapte mezelf er op dat ik sommige taken ook vooral als háár taak zie. Of in ieder geval meestal door haar laat doen. Daar is trouwens niks mis mee, want er zijn nu eenmaal dingen die zij veel beter kan dan ik. En waarvan het misschien ook maar goed is dat zij dit doet. Ik weet niet hoe mijn kinderen er bij zouden lopen als ik al hun kleding zou kopen, haha!

Samen opvoeden is volgens mij niet dat vader en moeder precies hetzelfde doen. Het betekent wel dat je samen nadenkt, praat over en investeert in de opvoeding. En niet maar klakkeloos iets doet omdat ‘het altijd zo is gegaan’. Wat mij betreft kunnen er op dat vlak nog wel wat patronen doorbroken worden.

Ga dit weekend lekker samen op de bank hangen en bespreek deze tips met elkaar. Kies wat bij jou past:

  1. Bespreek onder het genot van een wijntje of bak koffie jullie manier van opvoeden. Deze week hebben Anita en ik nog een debat gehad over onze verschillende aanpak in de opvoeding van onze twee pubers. Wij merken dat we elkaar daarmee helpen, scherpen en aanvullen. En daar hebben wij en onze kids weer profijt van.
  2. Kijk eens naar jullie taakverdeling in de opvoeding. Wie bedenkt de regels in huis, bezoekt de ouderavond, helpt bij de schoolschoonmaak? Vraag je af waarom je dingen zo verdeelt. Omdat je het zo gewend bent? Van huis uit hebt meegekregen? Of juist omdat jij goed bent in het ene en je partner in het andere? Nadenken en praten hierover zorgt voor bewustwording. En nee, je hoeft niet meteen alles om te gooien. Hoewel het je wel een hilarisch weekend kan bezorgen wanneer papa iets gaat doen wat mama altijd doet ;-).
  3. Zit je al genoeg op de bank en wil je liever wat meer actie en ook nog eens wat leren? Kijk dan eens of er in jouw buurt, kerk of school een workshop wordt georganiseerd over opvoeding (of organiseer er zelf één en nodig ons uit ;-). De workshop van vorige week heeft mij weer inspiratie en goede ideeën gegeven voor de opvoeding van mijn kinderen. En mijn ervaringen die ik daar deelde heeft anderen weer aan het denken gezet.

Een prettig en goed gezamenlijk opvoedweekend!

1 antwoord
  1. Jouke
    Jouke zegt:

    Goeie Wilhelm, afgelopen maandag was er ouderavond waar Judith normaal gesproken heen gaat. Ze was ziek en ik moe. Dus ik ging niet. En stiekem misschien wel omdat ik vind dat dat iets is waar moeders heen horen te gaan. Eye-opener dat het niet altijd hoeft te gaan zoals ik denk dat het moet gaan.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *