Duim of speen?

Als klein kind heb ik nog best een poosje geduimd, tot mijn vijfde of zo. Totdat mijn ouders zeiden dat ik een Barbie zou krijgen als ik zou stoppen. Nou, toen was ik er snel klaar mee! Haha! Maar ik ken ook mensen die langer hebben geduimd, zelfs tot aan de middelbare school toe.

En zie jij ook wel eens kinderen rondlopen die half met een speen in hun mond iets proberen te zeggen? Vreselijk vond ik dat! Daarom had ik mij altijd voorgenomen dat ik mijn kind nooit een speen zou geven en de duim zo ver mogelijk van hem vandaan zou houden (kan wel toch?). Tot ik Anouk kreeg… Toen bleek het stiekem een uitermate prettig middel om even het volume te dempen. En het was natuurlijk héél “goed voor de zuigbehoefte”. Ja toch? Hoe zit dat bij jou?

Ben jij voorstander van een speen of een duim? En waarom?

Woensdag spreek ik met een logopediste over dit onderwerp. Dus stay tuned!

 

Oh ja, over die leuke voornemens heb ik al eens geblogd, viel best tegen.

5 antwoorden
 1. Sanne
  Sanne zegt:

  De Speen viel hier nooit erg in de smaak en hebben we denk ik ook nooit heel erg gestimuleerd. Maar onze oudste (2 jaar) doet wel z’n duim in de mond als hij moe wordt. Ook in bed valt hij hiermee in slaap. Het cb adviseerd al om het af te leren.. maar ik vind dat stiekem nog een beetje zielig ook … 🙈 Dus tot nu toe is het er nog niet van gekomen. Dus ben benieuwd maar je gesprek woensdag 😉

  Beantwoorden
 2. Joanne
  Joanne zegt:

  Als moeder in spé is mijn voornemen dat de speen zo ver mogelijk bij ons huis vandaan blijft. Wat een gedoe, elke nacht er uit als dat ding niet in de buurt ligt. En tja, een duim. Heb ik zelf ook jaren op gezuigd, nooit een beugel nodig gehad en het ziet er eigenlijk wel schattig uit;) Ben benieuwd of mijn standpunt na woensdag veranderd!

  Beantwoorden
 3. Danielle vdM
  Danielle vdM zegt:

  Ha, wat een goeie! Milou heeft ons er in getuind. Een speen was leuk, idd goed voor de zuigbehoefte. Tot mevrouw ontdekte dat ze een duim heeft. Een tijdje was het om het even; duim, speen, als er maar wat te sabbelen viel. Maar nu… ze is inmiddels 7 maanden en resoluut verknocht aan haar duim. Een speen is zó 2016! Haar duim uit d’r mond trekken, bijvoorbeeld omdat er eten in moet is natuurlijk helemaal not done. Maar ja…
  Of je kunt kiezen om je kind een speen of duim te geven.. bij Milou ging dat niet op. Gelukkig zijn niet alle kindjes hetzelfde. Als ik kon kiezen zou ik voor een speen gaan, omdat dat makkelijker af te leren is (gezien bij de kids van broers en zussen). Intussen bereid ik me nu al voor op de nodige woede-uitbarstingen en een stapel rekeningen van de ortho 😀

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *