De uitslag en wat je nog niet wist over het puberbrein

Maandag ging onze eerste echte Quiz online. Hij is door zo’n 40 mensen gemaakt (cool!) en gemiddeld hadden jullie een score van 61% (mwah). Een matig zesje dus. Nou, dat kan wel beter, vind ik. Dus vandaag vertel ik je meer over het puberbrein. Dan kun je de volgende keer als je een echte puber ziet flink uitsloven 😉

Oh ja: Spoiler Alert! Als je de hem nog niet hebt gedaan, doe de Quiz dan nog en kom dan snel hier terug voor de uitgebreide antwoorden!

  1.  De hersenen hebben voor 95% hun uiteindelijke grootte bereikt rond 6 jaar! Dat blogde ik al eens eerder, maar blijkbaar wist niet iedereen het meer (slechts 57% had dit goed, en ik dacht er even een makkelijke vraag in te stoppen ;). De hersenen zijn nog wel flexibel, er worden dus telkens nieuwe linkjes gelegd. Ze zijn pas uitgegroeid rond het 25e jaar.
  2. Dat afwijzing daadwerkelijk fysieke pijn op kan leveren wisten jullie bijna allemaal. Maar wist je ook dat afwijzing stress en depressieve gevoelens teweeg kan brengen? Dat gebeurt vooral als iemand helemaal wordt genegeerd, bijvoorbeeld op school. Maar als diegene dan naast school wel vrienden heeft, kan die stress en pijn sneller herstellen. Heel belangrijk dus dat tieners sporten of andere hobby’s hebben waar ze andere vrienden kunnen maken!
  3. Vanaf wanneer pubers vriendschappen van het andere geslacht aan kunnen gaan was een lastigere vraag. Eén derde van jullie zei terecht ‘vanaf 15 jaar’. Vóór die leeftijd willen tieners zich vooral identificeren met de groep van het eigen geslacht en is er nog weinig interesse voor het andere geslacht.
  4. Het woord egocentrisch heeft natuurlijk alles te maken met op jezelf gericht zijn. Pubers kunnen erg naar binnen gericht zijn. Dat is met name omdat zij bezig zijn met zich te oefenen in zelfreflectie. Het is nodig om zichzelf te leren kennen. Dit is vooral te zien in twee (heel herkenbare) aspecten. De eerste is ‘Imaginary Audience’. Vooral meisjes van rond 15 jaar hebben hier ‘last’ van. Zij denken constant dat er mensen naar hun kijken (en daar kan ik me tegenwoordig ook wel iets bij voorstellen met al die telefoontjes om hen heen). Het tweede aspect is ‘Personal fable’: het idee dat hij écht he-le-maal alleen is in zijn unieke situatie en dat jij als ouder (die misschien wel precies hetzelfde heeft meegemaakt) hem écht niet kan helpen in zijn unieke probleem.
  5. Dat pubers egocentrisch kunnen zijn, wil trouwens niet zeggen dat ze niet sociaal zijn. Het tegenovergestelde is zelfs waar, je hoeft daarvoor maar naar ze te kijken. Online en offline, ze staan altijd in contact met andere leeftijdsgenoten. Je kunt je daardoor wel voorstellen dat ze erg door hen worden beïnvloed. Maar vergis je niet! Ouders zijn net zo belangrijk in de identiteitsvorming. Alleen dan gaat het vaak over andere gebieden, zoals school, werk en toekomst. De nieuwste lifestyle bespreken ze natuurlijk niet met jou.
  6. Net iets meer dan de helft van de respondenten (jullie dus) zei dat volwassenen beter zijn in het herkennen van emoties die dicht bij elkaar liggen, dan pubers. En dat klopt. Deze ‘mixed emotions’, zoals boosheid, angst en walging, kunnen beter onderschat worden naar mate pubers ouder zijn. Ook pas later leren ze ‘display rules’ te gebruiken. Bij je moeder kan je boos worden en huilen als je het ergens niet mee eens bent, maar het is een beetje raar als je dat ook bij je docent in de klas doet. Volwassenen kunnen dit al beter reguleren en rationaliseren dan pubers (meestal dan…).
  7. Ja echt: het doel van het mega onstuimige en heftig emotionele gebeuren dat puberteit heet, is uiteindelijk gewoon om te kunnen voortplanten. Kon dat niet wat simpeler? Tja, dat moet je mij niet vragen. Blijkbaar vond God het nodig dat elke persoon eerst zichzelf en anderen leert kennen en een lichamelijke ontwikkeling doorgaat, voordat het zover is. Het is ook mooi dat God het zo bedoeld heeft, want uiteindelijk mogen we allemaal loskomen van onze ouders en een nieuw gezin mogen vormen. Daar hoort dit allemaal dus gewoon bij.

So now you know!
Vond je dit interessant en leuk om te lezen? Laat hieronder een reactie achter, dan weet ik of we hier vaker over kunnen bloggen. Vond je dit niet zo interessant, dan hoor ik ook graag waar je liever een blog over zou lezen. Ik vind het erg leuk om je reactie te lezen (en ik reageer ook meestal terug :).
Oh ja, ik heb al eens eerder over het puberbrein geblogd.

bron: Eveline Crone – Het sociale brein van de puber

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *