Cadeaus zeggen “ik houd van jou!”

Toen ik maandag aan deze blog begon had ik geen idee dat ik hiermee achter een deel van mezelf zou komen. Dat ik van cadeautjes krijgen houdt, á la, maar dat het ook een manier is waarop mensen mij liefhebben… Haha! Echt joh, door het schrijven van een blog merk ik zo vaak dat ik ook mezelf aan het leren kennen of vormen ben! Dat is leuk en confronterend tegelijk. Als Wilhelm een stuk schrijft, zet me dat vaak aan tot denken. En ook als ik zelf de stof in duik merk ik vaak dat het me wat doet.

Ik hoop oprecht dat het onze lezers ook zo aan het denken zet. En liefst ook dat ze er wat mee kunnen. Of ze het nu eens zijn met wat we schrijven of juist niet, het helpt in bewust zijn of worden van hoe je wel of niet wilt doen in de opvoeding. Dat is sowieso goed, denk ik.
Dat gezegd hebbende, ik was me er dus niet bewust van dat cadeautjes krijgen en geven een heel belangrijk onderdeel van mijn manier van liefhebben is! Tot ik me verdiepte in het boek ‘De 5 talen van de liefde van kinderen’. En ik zal je in deze blog vertellen waarom.

Je liefdestank vullen

Gary Chapman schreef dit boek samen met Ross Campbell. Chapman schreef ook andere boeken over vijf talen van de liefde, vaak aangaande het huwelijk. Chapman gaat er vanuit dat ieder mens emotionele behoeften heeft die je als het ware kunt zien als een ‘liefdestank’ die gevuld moet zijn of moet worden. Dat kan door vijf verschillende ‘talen’ te spreken, namelijk: lichamelijke aanraking, positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid. Mensen kunnen door het ‘spreken’ van deze talen hun liefde uiten naar elkaar. Ook ouders richting hun kinderen.

In principe dienen ouders alle talen te spreken als uiting van liefde naar je kind. maar één taal zal de liefdestank direct vullen. Bij kinderen jonger dan vijf jaar is het moeilijk om er achter te komen wat zijn eerste liefdestaal is. Daarom is het extra belangrijk dat je alle talen spreekt, zodat je kind op verschillende manieren liefde ontvangt en daarmee ook sociale vaardigheden aan leert. Bij andere kinderen zou je dus kunnen ontdekken of cadeaus krijgen zijn of haar taal van de liefde is.

“Ik houd van jou!”

Voor kinderen die dit als eerste liefdestaal hebben is het krijgen van een cadeau, meer dan alleen iets materialistisch. Het is voor je kind een uiting van liefde. Je laat zien dat je van hem of haar houdt.
Essentieel daarin is dat een actie is van onvoorwaardelijke liefde. Je hoeft er niets voor terug. Je wilt alleen zeggen “ik houd van jou!”. Het is daarom ook geen beloning voor goed gedrag of betaling van iets wat je schuldig was. Het is letterlijk een gift of gave vanuit liefde.

Chapman en Campbell noemen dat een kind nooit verwend kan raken wanneer ze onvoorwaardelijke liefde krijgen. “Geen enkel kind kan te veel gepaste onvoorwaardelijke liefde krijgen. Een kind kan ‘verwend’ raken doordat hij onvoldoende getraind wordt of doordat hij onjuiste liefde krijg. Echte onvoorwaardelijke liefde zal een kind nooit verwennen: het is onmogelijk dat ouders er te veel van geven.”. Je hoeft je kind natuurlijk ook niet meteen te overstelpen met cadeaus. Daarin mag zorgvuldig omgaan met het kiezen van het moment en welke cadeaus je wilt geven.

Cadeaus als eerste liefdestaal

Als cadeautjes krijgen de eerste taal van de liefde is, dan kun je dat zien aan een bepaalde manier van doen wanneer het kind een cadeau krijgt (dit is waarin ik mij zo herkende!). De meeste kinderen vinden het leuk om cadeautjes te krijgen, maar deze kinderen reageren anders. Wanneer zij een cadeau krijgen zullen zij er altijd een hele ceremonie van maken (jep, that’s me! In mijn geval moest ook het hele gezin erbij komen en kijken, haha). Het cadeaupapier en de strik worden bewonderd. De gever wordt vaak bedankt en omhelst. Het cadeau kwomt altijd op een ere plek te staan en er werd nog vaak naar verwezen en het laten zien aan anderen (ooooh ja! Nog steeds doe ik dat).

Het cadeau hoeft niet per se heel duur te zijn. Het kan ook zelfgemaakt zijn. Je merkt snel genoeg of het vanuit liefde is gegeven. Die cadeaus heb ik ook nog steeds en van de meeste weet ik zelfs nog wanneer en hoe ik ze kreeg. Vooral de spontane cadeaus, zonder aanleiding, zijn voor mij bijzonder.

Leer elkaars liefdestaal spreken

Uiteraard worden er ook missers gemaakt in het geven van cadeaus. Ik heb geregeld cadeaus gekregen zodat ik later ook cadeaus terug zou geven. Of dat ik zelf op een verkeerde manier gereageerd op het krijgen van een cadeau, omdat het niet voldeed aan mijn verwachtingen. Daarom dacht ik altijd dat dit niet mijn taal van de liefde is. Het is niet makkelijk om de taal goed te spreken en bij iedereen zal het anders zijn. Dat maakt het des te belangrijk dat je goed kijkt en observeert wat jouw kind nodig heeft aan liefde.

Vrijdag geef ik je een paar handige tips om je liefde te uiten wanneer je denkt dat de liefdestaal van jouw kind ‘cadeaus’ is. En ook een paar tips hoe je er achter kunt komen of dit de taal van jouw kind is. Want misschien herken ik mij wel in deze liefdestaal, mijn dochter kan een hele andere taal preferen. En ook met meerdere kinderen in één gezin kan het per kind verschillen. De moeite waard om uit te zoeken dus, want dan weet je zeker dat je kind begrijpt dat jij van hem of haar houdt!

 

Bron: Gary Chapman en Ross Campbell, De 5 talen van de liefde van kinderen, 2012

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *