Bekijk het maar (niet)!

Veel ouders vinden het, net als ik, lekker rustig wanneer hun kind even een moment rustig tv kijkt of achter de tablet of laptop zit. Uit onderzoek blijkt dat ruim helft van de ouders dit ook als een rustmoment voor henzelf ervaart. 

Vorige week las ik een nieuw onderzoek naar schermgedrag bij jonge kinderen van 0 tot 6 jaar. Het ging daarbij niet over de hoeveelheid tijd die kinderen achter een scherm doorbrengen, maar vooral over wát zij te zien krijgen. En hoe ouders toezicht houden op het ‘schermgedrag’ van hun jonge kind(eren).

Wist je dat tien procent van alle peuters of kleuters een tv op hun slaapkamer heeft staan? Ook in mijn huis zijn wel wat schermen te vinden, hoewel die zich beperken tot de woonkamer. Ik vraag me dan ook af hoe ik mijn kids een goede schermopvoeding geef. En daarin sta ik niet alleen.

Ruim de helft van de ouders vraagt zich af hoe zij de online veiligheid van hun kind kunnen garanderen. Ouders zien vooral gevaar in ongeschikte content die hun kind voorgeschoteld krijgt en de mogelijkheid dat kwaadwillenden hun kind benaderen. Opvallend is dat veel ouders zich wel zorgen maken over de gevaren, maar dat tegelijk uit onderzoek blijkt dat velen van hen geen idee hebben van wat hun kinderen eigenlijk op een scherm zien. Bij een kind met een tv op de kamer is dat natuurlijk sowieso lastig om in de gaten te houden. Maar ook wanneer je de schermtijd van je kind als rustmoment voor jezelf ziet en jij zelf uit het zicht van het beeldscherm – aan het opladen-  bent. Ook dan zie je niet wat er op het scherm gebeurt.

In de beleving van jonge kinderen is alles realistisch omdat zij nog niet het verschil weten tussen fantasie en werkelijkheid. Om te voorkomen dat zij dingen zien die niet passen bij hun ontwikkeling of die ze niet begrijpen is het belangrijk dat je als ouder regelmatig meekijkt. Je kunt dan enge of niet realistische beelden direct uitleggen of een ander spel of filmpje voor je kind kiezen.

Wanneer je meekijkt kun je ook in gesprek gaan met je kind waarom je bepaalde programma’s of spellen wel of niet op je scherm wilt hebben. Wij kijken regelmatig met onze kinderen mee en laten weten wat we wel of niet goed vinden aan een filmpje of spel. Zelfs onze twee jongsten (4 en 7) kunnen al zelf bepalen wat ze wel of niet gaan kijken. Uiteraard gaat dat nog wel eens mis, maar dan kunnen wij hen weer helpen om het juiste te kiezen.  

Naast meekijken en praten over de filmpjes of spellen die je kind doet zijn er ook handige en effectieve oplossingen om hem of haar te beschermen via bijvoorbeeld een filter of parental control. Volgens de onderzoekers blijken veel ouders dit toch niet zo handig te vinden omdat het installeren en instellen hen veel moeite kost. Toch zijn het zeer goede hulpmiddelen om te voorkomen dat je kind verkeerde filmpjes ziet, terwijl je net een lekkere ovenschotel staat te bereiden.

Vrijdag geven we nog meer tips die je kunt gebruiken om de ideale mix te vinden om jouw kind een schermopvoeding te geven die bij jou past. Zodat jij zonder schuldgevoel of angst even kunt opladen of effectief je tijd kunt besteden, terwijl je kids genieten van een leuke film of spel. Zo kan het dus ook!

1 antwoord
  1. Sanne
    Sanne zegt:

    Goed dat je dit onderwerp aan snijdt.
    Ik merk dat ik mijn zoontjes er het liefst ver van af houdt.. maar het is denk ik beter en belangrijker om ze goed te begeleiden de grote schermen-wereld in. Ben benieuwd naar je tips 😉

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *