Ik plak ze achter het behang!

Wil jij je kind ook wel eens achter het behang plakken? Als hij wéér niet luistert, of het allemaal net weer even anders doet dan jij wilt? Beste herkenbaar of niet? Bij mij in elk geval wel!

Tegelijk weet ik dat dit soort oplossingen meestal niet echt helpen. Ik kan beter positief zijn tegen mijn kind. Niet teveel reageren op het gemopper van mijn pubers. Me niet ergeren aan het geschreeuw van mijn dochter die niet wil eten. En niet continue ingaan op het gedram van mijn kleuter die het liefste de hele dag iets eet.

Ik heb me voorgenomen om positief te zijn tegen mijn kids. Of in elk geval dat te proberen. Eén van de manieren waarop ik dat doe is door hen complimenten te geven. Bijvoorbeeld wanneer één van hen na hard leren een mooi cijfer heeft gehaald. Of wanneer een ander zelf zijn jas netjes heeft opgehangen. Maar er zijn vast veel meer manieren of momenten om je kind een compliment te geven.

De quest van deze week is daarom de volgende:

Op welke momenten en hoe geef jij je kind een compliment?

Ik ben reuze benieuwd!

4 antwoorden
 1. Gerrie
  Gerrie zegt:

  Je kunt heel vaak conflicten voorkomen door van tevoren te bedenken of je ergens een punt van wilt maken. Want als je één keer nee hebt gezegd wil je ook consequent blijven.
  Door iets bespreekbaar te maken kom je er samen wel uit en zijn beide partijen blij. Dus weinig reden om ze achter t behang te plakken..

  Beantwoorden
  • Wilhelm
   Wilhelm zegt:

   Ha Gerrie, bespreekbaar maken is een goede tip! En vooral dat eerste punt (tevoren bedenken of je ergens een punt van wilt maken) heb ik inmiddels wel als fantastische strategie ontdekt. Soms maak ik (en wellicht anderen) me veel te druk over niet nuttige dingen, dan denk ik echt: waarom maak ik me daar zo druk om, daar is echt niemand bij gebaat. Vandaar ook mijn voornemen om positiever te zijn. Ik merk ook wel dat dat helpt, maar af en toe lijken mijn kinderen daar geen zin in te hebben en blijven ze heerlijk dwars doen… en dan komt dat behang idee wel even boven

   Beantwoorden
 2. Hannah
  Hannah zegt:

  Is er vanuit de pedagogiek ook onderzoek gedaan naar de rol van complimenten in de opvoeding? Hoe voorkom je dat een kind zich vooral gewaardeerd voelt vanwege goede prestaties (of dat nu een rapportcijfer is, of het ophangen van je jas)? Ik ben daar wel benieuwd naar. Ik denk (met een beetje boeren verstand) dat er een goede balans moet zijn tussen complimenten van die categorie en andersoortige complimenten die geen verband houden met gedrag (wat zie je er leuk uit, wat eerlijk dat je dat opbiecht, wat ben je slim, wat kun je dat goed).

  Beantwoorden
  • Wilhelm
   Wilhelm zegt:

   Bedankt voor je reactie Hannah! Er is in de Pedagogiek zeker onderzoek gedaan naar het geven van complimenten in de opvoeding. En het leuke is: vandaag gaat het blog over één van de onderzoeken daarnaar. Je wordt dus op je wenken bediend 😉

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *