4 handige tips voor goede sharenting

Gisteravond was ik op een super gezellige trouwerij van vrienden. Uiteraard werden er leuke stukjes gedaan waarbij er heel wat jeugdfoto’s van de bruid en bruidegom werden getoond. Opeens realiseerde ik me dat niet alleen social media, maar ook trouwerijen een plek zijn van sharenting. En public kwamen er een heel aantal foto’s voorbij, in de categorie ‘o-nee-niet-die-foto’ passen. Gelukkig kon het bruidspaar er hard om lachen.

Vandaag vind je hier een aantal tops hoe je goed om kunt gaan met sharenting. Gebruik ze zodat het voor jou en je kind leuk is en blijft om foto’s online te delen.

 1. Check de instellingen van social media

  Ik ga er niet meteen vanuit dat jouw foto’s in handen van kwaadwillende vallen, maar verstandig zijn kan geen kwaad. Het kan een fijn idee zijn je instellingen zo te zetten dat in principe alleen je vrienden de foto’s kunnen zien. De instellingen worden van de meeste social media om de zoveel tijd gewijzigd. Ik check daarom regelmatig de instellingen van mijn social media accounts.

 2. Denk na voordat je een foto online gooit

  Het is natuurlijk niet verstandig om een ‘bloot foto’ erop te zetten. Maar een foto in badkleding of een ‘voor het eerst op het potje’-foto is misschien ook niet altijd even handig. Het is altijd handig om je voor te stellen dat een random iemand je foto’s zou zien. Stel je bijvoorbeeld voor dat je docent Biologie jouw babyfoto’s zou zien. Zou je de foto dan nog online zetten?

 3. Maak bewuste keuzes voor het belang van jouw kind

  Wat je ook doet met betrekking tot scharenting, doe het bewust! Maak bewuste keuzes, zodat je later met je volle verstand tegen je kind kan zeggen dat je gedaan hebt wat jij dacht dat goed was op dat moment. En neem anderen daar ook in mee. Voel je absoluut niet bezwaard als je anderen vraagt om een foto niet te plaatsen of van internet te halen. Het is jouw kind en jij bent er ook online verantwoordelijk voor! Vergeet overigens niet dat wanneer je een foto op Whatsapp zet, het net zo goed op internet komt. En via dat medium is het nog veel makkelijker om door te sturen. Dat je oud-tante die foto van je kind krijgt, wil je dat?

 4. Bespreek en plaats foto’s samen met je kind

  Wanneer je kind oud genoeg is kun je overleggen met je kind wat hij of zij er van vindt dat jij foto’s van hem of haar online deelt. Wanneer je weet hoe je kind er over denkt, kun je dat meenemen in je overwegingen bij wat en hoe je dingen online deelt. Heb je kinderen die zelf ook social media gebruiken? Zie deze momenten dan om te leren hoe je het beste social media kunt gebruiken. Juist door dit samen te doen, leert jouw kind ook belangrijke ‘digitale normen en waarden’.

Zoals je woensdag hebt kunnen lezen is sharenting ook positief. Social media is niet meer weg te denken uit ons leven dus maak er ook op een positieve manier gebruik van. Leer van wat anderen delen en deel waar anderen weer van kunnen leren. Het belangrijkste is dat je nu bewust bent

Heb jij zelf nog goede tips of ervaringen over sharenting? Deel het hieronder met andere ouders.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *